21. yüzyılda başarıyı; tek başına akademik yeterlilikler değil, bireylerin sahip olacağı zihinsel beceriler ve bu becerileri etkin kullanabilme yetileri de şekillendirecektir.
Bilişsel Beceri Eğitimi Programı kapsamında yürütülen Akıl Oyunları dersi ile Bilgem öğrencilerinde görsel algılama, akıl yürütme, dikkat geliştirme, hafızayı güçlendirme, hızlı düşünme, simetri, sorunlara karşı yeni çözüm üretme, strateji üretme ve taktik geliştirme, soyut düşünce gibi becerilerin geliştirilmesi hedeflenir. Bu program kapsamında Çocuklar İçin Felsefe P4C ve Akıl Oyunları dersleri işlenir.
P4C dersleri, çocuklukta var olan merak duygusunun canlı tutulmasını sağlamaktır.
P4C, çocuklarda ve yetişkinlerde eleştirel, yaratıcı, iş birlikçi ve özenli düşüncenin geliştirilmesinin sağlanmasıdır.
P4C uygulamalarının 4 C’si; Critical (Eleştirel), Creative (Yaratıcı), Collaborative (İş Birliğine Dayalı), Caring (Özen Gösteren) kavramlarından oluşmaktadır.
Öğrenci merkezli P4C uygulamalarında öğretmen rehberlik eden bir kolaylaştırıcı rolündedir, öğrencilerle birlikte çember
oluşturarak eğitimini gerçekleştirir.
Akıl Oyunları dersleri ise bilişsel beceri eğitimi kapsamında önemli derslerimizden birisidir. İlkokulda haftada 1’er saat zorunlu olarak uygulanır.
Programın kazandırmayı hedeflediği beceriler şunlardır:
Dikkat, konsantrasyon ve algılama
Hafıza / hatırlama
Görsel algı
Akıl yürütme / mantıksal bağ kurma
Karşılaştırma yapma
Farklı bakış açısı kazanma
Hızlı ve doğru karar verme
Takım halinde çalışma
Yaratıcı düşünme
Analitik düşünme
Problem çözme